Warning: Creating default object from empty value in /home/nopus/www/www/html/index.php on line 30
Нопус

Warning: Creating default object from empty value in /home/nopus/www/www/php/news/detail.php on line 3

Warning: Creating default object from empty value in /home/nopus/www/www/php/news/detail.php on line 9

Warning: Creating default object from empty value in /home/nopus/www/www/php/news/detail.php on line 13
Имотните сделки под 10 хил. лв. ще се плащат в кеш
22.02.2010

Десет хиляди лева ще е прагът, под който могат да се извършват имотни сделки без плащането да бъде извършвано по банков път. Това съобщи депутатът от ГЕРБ и член на правната комисия в парламента Емил Радев, цитиран от ПРО.БГ.

Той уточни, че това се прави заради малките сделки в страната за селски и земеделски имоти. Над тази сума пред нотариуса продавачът и купувачът ще посочват сметката, по която ще извършват плащанията помежду си. Към момента държавата по никакъв начин не се намесва в отношенията между купувача и продавача.

Предложението за промяната в Закона за нотариусите в момента се разглежда на второ четене в Комисията и се очаква в началото на март да бъде предложено на депутатите за гласуване.

Няколко месеца до влизането в сила на промените ще бъде проведена разяснителна кампания сред населението, а на банките ще бъде дадено време да се подготвят за новите изисквания.

Припомняме, че от началото на тази година с промените в Закона за нотариусите и нотариалната дейност, кабинетът пое ангажимент всички разплащания по имотни сделки да се осъществават само по банков път.

При обсъждането на промените на първо четене в правната комисия обаче текстовете бяха изменени.


Източник: Mediapool.bg