Warning: Creating default object from empty value in /home/nopus/www/www/html/index.php on line 30
Нопус

Warning: Creating default object from empty value in /home/nopus/www/www/php/news/detail.php on line 3

Warning: Creating default object from empty value in /home/nopus/www/www/php/news/detail.php on line 9

Warning: Creating default object from empty value in /home/nopus/www/www/php/news/detail.php on line 13
Промени в ЗУЕС
27.05.2010

Министерството на регионалното развитие обмисля промени в закона за етажната собственост, с които да отпадне задъжилетното вписване в Домовата книга на ЕГН на собственика на апартамента, както и на № на нотариалния акт.

Според сега действащия закон - всички съседи, които обитават сгради с повече от три апартамента в тях, са длъжни да свикат общо събрание, да изберат колективен орган на управление, да запишат данни за собствениците, наемателите и домашните любимци в Домовата книга и да ги регистрират в общината. В норамтивния акт бе залегнала и солена глоба, ако това не бъде направено до края на юни - между 300 и 1000 лева.

Към момента се дисктутира възможността съседите да могат да взимат решения с мнозинство според правилата на закона и да водят протокол за тях, но без да се регистрират като общо събрание.

В закона например е упоменато задължително събиране на средства във фонд "Ремонт и обновяване", но без да има минимална сума. Така че съседите могат да решат да събират и по една стотинка.

В бъдеще 75% от съседите ще трябва да са съгласни, за да се отдават помещения за търговски цели или пък за монтирането на клетки на мобилни оператори.

Източник: бгнес